In Ninove, de nieuwe aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad, is het parcours voor de editie 2018 voorgesteld. Vanuit Gent rijden de renners een stukje nostalgie tegemoet, want de laatste 60 kilometers zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. Het orgelpunt van de 73ste Omloop Het Nieuwsblad moet het duo Muur van Geraardsbergen en Bosberg worden.

Zaterdag 24 februari is een datum die een belletje doet rinkelen bij alle wielerfans in binnen- en buitenland. Die dag omhelst de internationale wielerwereld Ninove en haar mythische aankomstplaats op de Halsesteenweg. "En daar zijn we enorm blij mee" vertelt Tania De Jonge, burgemeester van Ninove. De Ninovieters leefden enorm mee met de Ronde en zijn blij dat die nostalgie terugkeert in de vorm van de Omloop Het Nieuwsblad.

De start van de 73ste Omloop Het Nieuwsblad wordt opnieuw gegeven in Gent aan het Citadelpark. Het peloton trekt zich op gang om 11u35 voor een tocht van 196,2 kilometer. Na een vlakke aanloopzone beginnen de renners na iets meer dan 60 kilometer aan het echte werk. In totaal wachten hen 13 hellingen en 8 kasseistroken, te beginnen met een eerste keer het duo Haaghoek - Leberg.

Na een eerste lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 kilometer van de aankomst.

Met de Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 kilometer van de aankomst, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Ten Bosse. De ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 kilometer van de aankomst.

"De laatste 60 kilometer zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove" vertelt Wim van Herreweghe van Flanders Classics. "Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer".

"Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject" voegt koersdirecteut Peter Van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, daaraan toe. "De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De Omloop belooft met deze finale een spektakelstuk te worden".

Ook voor de Elite Vrouwen is de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 24 februari de eerste afspraak van het nieuwe wielerseizoen. De vrouwen leggen in totaal 122,2 kilometer af en krijgen tussen Gent en Ninove acht hellingen en drie kasseistroken op hun bord. De laatste 60 kilometer is identiek aan het parcours van de mannen.

De stad Ninove en Flanders Classics hebben een overeenkomst voor de komende vijf jaar.