In Geraardsbergen gaat het OCMW de voedselbedeling aanpassen. Dat heeft OCMW-voorzitter David Larmuseau dinsdag gezegd naar aanleiding van de Wereldactiedag voor Verzet tegen Armoede en Sociale Uitsluiting. Geraardsbergen krijgt een weggeef- en een hygiënische winkel. En er wordt ook gekeken naar groepsaankopen.

De stuurgroep verwerpt het PVDA-voorstel van een Sociale Kruidenier. "De inrichting vergt een veel te grote investering in infrastructuur en personeel, die in verhouding te weinig oplevert", zegt Larmuseau.  In de plaats daarvan wordt op de maat van Geraardsbergen een nieuw model ontwikkeld dat veel verder gaat.De gratis voedselbedeling, met onder andere de kookworkshops, blijft behouden. Daarnaast komt er in het Wijkcentrum de Poort een doorgeefwinkel voor de voedseloverschotten. En er wordt voorzien in een aanbod van hygiënische producten. Om beide projecten in goede banen te leiden, werft het OCMW in november een bijkomende kracht aan.

Met de groepsaankopen worden er afspraken gemaakt met bestaande leveranciers. Zo zullen mensen in armoede een rechtstreekse korting krijgen bij de aankoop van basisproducten. “Zij hoeven dan niet langer in de rij te staan, maar kunnen die aankopen doen wanneer zij dat willen”, verduidelijkt Larmuseau.