Eerder wou de stad het filiaal eind dit jaar sluiten en dit op de komende gemeenteraad bekrachtigen. Na een grondige evaluatie komt het stadsbestuur hier nu op terug. "De denkpiste voor sluiting van de bib werd geformuleerd en onderzocht, vertrekkende van het inzicht om de nieuwe bib zo snel mogelijk te realiseren", zegt bevoegd schepen Kristin Vangeyte (Open Vld).

Ook de bouw van de nieuwe bibliotheek, die wordt voorzien tussen het voormalige restaurant De Lelie en de Spiraal in Geraardsbergen, wordt gedeeltelijk opgeschort. "De bouw zal niet evident zijn en financieel moeilijk haalbaar zijn in één legislatuur. Alle steden kampen met hoge pensioenlasten. Wij proberen plichtbewust een antwoord te geven op de immense uitdagingen waar wij als stad voor staan. Als bestuur moet je constant evalueren", aldus Vangeyte.

Het schepencollege is deze legislatuur van plan om de voorbouw van de Lelie te realiseren. In afwachting van het nieuwe bibliotheekgebouw zelf, zal bekeken worden om de toegankelijkheid van de huidige bib te verbeteren via een toegang aan het OCMW.