Meer dan twintig brandweermannen van Geraardsbergen en Ninove zochten gisteren de Dender af naar een koe die in het water zou zijn gesukkeld. De actie zwengelt de discussie over het factureren van dergelijke interventies weer aan.Een voorbijganger signaleerde dat een koe in het water was gesukkeld. Omdat het dier uitgerekend het grensgebied tussen Geraardsbergen en Ninove voor haar zwempartijtje uitkoos, kwamen de korpsen van beide gemeenten opdagen. Er kwam zelfs een bootje aan te pas met duikers van de brandweerteams uit Denderleeuw en Wichelen. De koe werd niet meteen teruggevonden, ondanks de massale inzet van mensen en materiaal.

Bert De Clercq, bevelhebber van de Geraardsbergse brandweer, moet met zijn manschappen regelmatig uitrukken om vee uit de Dender te halen. "Bij weilanden die aan de Dender grenzen, wordt de rivier vaak als drenkplaats gebruikt. Deze drinkzones zijn niet altijd afgesloten, zodat de dieren soms in de Dender sukkelen". In principe moeten landbouwers een zone van vijf meter breed vrijhouden tussen hun weiland en de rivier, om oeveronderhoud mogelijk te maken. Maar volgens de boeren neemt deze strook te veel weiland in. Zij laten hun dieren dan toch aan de rivier drenken. Een afsluiting plaatsen doet men meestal niet, want bij onderhoud moet die toch worden weggenomen."

Drenkende dieren drijven soms van de oever weg en raken onderkoeld. Dan wordt de brandweer opgeroepen om de koeien weer aan wal te halen. "Geen gemakkelijke klus, want vaak is de locatie heel moeilijk bereikbaar", aldus De Clercq. Bovendien zijn de boeren niet altijd bereid om de kosten voor de reddingsactie zomaar op te hoesten. De Clercq wil nu in toepassing van een nieuwe wetgeving een gemeentereglement opstellen om een forfaitaire prijs te bepalen voor brandweerinterventies zoals het redden van dieren of verdelgen van wespennesten.

"Het gaat dan onder meer over het redden van koeien. Vaak gaat het om dieren van dezelfde eigenaar die we al meerdere keren uit het water moesten halen. Hiervoor moet worden betaald, maar dan wel tegen een vaste prijs, ongeacht hoeveel personeel en materiaal ervoor werden ingezet". De Clercq pleit ervoor om de vaste interventieprijs in te voeren voor alle korpsen van brandweerzone Zuid-Oost. Die omvat de gemeenten Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Denderleeuw, Lede, Wetteren en Wichelen.