fbpx

Killed - Wounded - Missing

Categorie
tentoonstelling
Datum
za 15 dec 2018 13:00 - zo 13 jan 2019 18:00
Locatie
Oud Stadhuis, Oudstrijdersplein 6, 9400 Ninove

Hedwig D’Haeseleer, bezieler van Fotografencollectief Appelterre, ging op zoek naar relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. De fototentoonstelling ‘Killed – Wounded – Missing’ is de slotmanifestatie van het vierjarenproject ‘Ninove herdenkt WO1’.

 

Toen Hedwig D’Haeseleer in 2011 ‘Tyne Cot Cemetery’ in Passendale bezocht, was hij zo onder de indruk dat hij sindsdien jaarlijks gedurende enkele weken de Westhoek afschuimt om relicten uit de ‘Groote Oorlog’ te fotograferen. De Eerste Wereldoorlog gooide het leven van mens en natuur in deze uithoek van België compleet overhoop. Loopgraven, bunkers en schuilplaatsen maakten de Westhoek tot oorlogsgebied. Mijnontploffingen, artilleriebeschietingen en veldslagen verminkten het landschap ingrijpend. Ook de menselijke tol was verschrikkelijk hoog: in de Westhoek wordt het aantal doden op 340.000 geraamd. Geen dorp of stad in wat nadien de ‘Verwoeste Gewesten’ werd genoemd, die niet herinnert aan WOI, met vele tientallen militaire begraafplaatsen, talrijke monumenten, gedenktekens, historisch geladen plekken en musea.

In 2014 realiseerde Hedwig D’Haeseleer een eerste fotoreeks over deze oorlogsrelicten voor het jaarlijkse fotosalon van Fotografencollectief Appelterre, waarvan hij reeds meer dan 30 jaar voorzitter is. Nu vormt de reeks de inleiding voor een grotere tentoonstelling ‘Killed – Wounded – Missing’ van 15 december 2018 tot 13 januari 2019 in het oud stadhuis van Ninove. D’Haeseleer fotografeerde de negen Belgische militaire begraafplaatsen in de Westhoek, maar trok ook naar Britse (of Commonwealth), Franse en Duitse begraafplaatsen. Daarnaast brengt hij een 20-tal andere relicten en plekken in beeld. Bekende zoals de Dodengang, de Menenpoort of het Talbothouse. Maar ook minder gekende zoals de Ierse Vredestoren in Mesen, het Zoeavenmonument in Koksijde, het Bayernwald in Wijtschate en het monument voor de Chinese Arbeiders in Poperinge.

Praktisch

 • ‘Killed, Wounded, Missing’ (fototentoonstelling Hedwig D’Haeseleer)
 • Oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
 • 15 december 2018 - 13 januari 2019.
 • Openingsuren:
  maandag, dinsdag, woensdag 9-12 en 14-17 uur;
  donderdag 9-12 en 16-19.30 uur;
  vrijdag 9-12 uur;
  zaterdag en zondag 13-18 uur.
  Gesloten op 24-25-31 december en 1-2 januari
 
 

Alle datums

 • Van za 15 dec 2018 13:00 tot zo 13 jan 2019 18:00

Powered by iCagenda

Meer streeknieuws

716 mensen bezochten ASZ

716 mensen bezochten ASZ

Bekijk onze fotoreportage.
Man vermist in Ninove

Man vermist in Ninove

Zijn wagen werd al gevonden.
Meubelen Merlijn vraagt hulp van klanten

Meubelen Merlijn vraagt hulp van klanten

De zaak is vanaf dinsdag opnieuw bereikbaar.
Buurt start petitie tegen opvullen put

Buurt start petitie tegen opvullen put

Buurtbewoners gekant tegen opvullen van ontgonnen put.
Bestuurder op de vlucht na politiecontrole

Bestuurder op de vlucht na politiecontrole

De feiten gebeurden zondagmiddag. 
Vanaf maandag werken aan brug in Ninove

Vanaf maandag werken aan brug in Ninove

Brug over Dender wordt gerenoveerd. 

Twitter Update

Over ons

MIG is jouw muziekzender met het snelste nieuws uit de streek. Je kan ons beluisteren via 104.9 fm in Geraardsbergen-Lierde, via 106.2 fm in Ninove en via 105.2 fm in Zottegem of online.

Medialab

MIG is een medialab waar talent vrijwillig aan de slag kan met allerhande media zoals radio, foto en tekst. Onder professionele begeleiding krijgen zij in groep de technische middelen en de platformen om hun verhaal op een kwalitatieve manier tot bij een breder publiek te brengen. Zin om mee te werken aan MIG? Contacteer ons.

Contacteer ons

054 41 61 75 of info@radiomig.be