fbpx

Herdenking Groote oorlog

Categorie
andere
Datum
vr 9 nov 2018 15:00 - 19:00
Locatie
9400 Ninove
Telefoon
054 31 32 86
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ninove toont zich sinds 2014 behoorlijk actief in het herdenken van de Groote Oorlog. Ook de komende weken blikt de stad met een handvol fijne initiatieven terug op de gebeurtenissen die tussen 1914 en 1918 ons land in rep en roer hebben gezet.

Het hoogtepunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Ninove is in het weekend van 9-10-11 november, met de officiële herdenkingsplechtigheid op zondag 11 november in Appelterre-Eichem. Zaterdagavond 10 november dragen we de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit met een fakkeltocht en een ‘bevrijdingsconcert’. Nog een dag eerder is er in elke deelgemeenten een bloemenhulde aan het plaatselijke herdenkingsmonument. Op de achtergrond van dat alles schetst de expo ‘Bezet Ninove’ een beeld van groot-Ninove tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alsof dat alles nog niet genoeg was, verschijnt ook de laatste Ninoofse Oorlogsgazet en geven we met een nieuwe herdenkingssteen op elke begraafplaats, een vredesboom en een ‘Dankwoord van de scholen’ nog wat meer permanente zichtbaarheid aan de Groote Oorlog.

Het volledige herdenkingsprogramma:

Zondag 4 november
WO1 in het Neigembos

Sjef De Meyer gidst ons langs de unieke WO1-relichten in het bos. Een mooie herfstwandeling met oog voor oorlogserfgoed.

  • 15 uur, kapel van Bevingen, Neigem

 

Dinsdag 6 november
Film ‘Au revoir là-haut’

Cineclub Lucifer kiest voor haar maandelijkse voorstelling een film over de Groote Oorlog. ‘Au revoir là-haut’ is een gitzwart epos over twee oorlogsveteranen die een zwendel rond oorlogsmonumenten opstarten. Regisseur Albert Dupontiel zorgt voor zinderende en visueel rijke vertelling die betovert en ontroert.

  • 20 uur (inleiding om 19.45 uur), cc De Plomblom, Ninove

 

Vrijdag 9 november
Herdenkingstoer Wapenstilstand

Het stadsbestuur en de vaderlandslievende verenigingen maken een rondrit langsheen de deelgemeenten. Met bloemenhulde aan elk herdenkingsmonument, inhuldiging van een herdenkingssteen op elke begraafplaats en een dankwoord van de lagere scholen. De bevolking wordt uitgenodigd om aan te sluiten bij de verschillende herdenkingsmomenten.

  • Vanaf 12.30 uur. Startpunt: stedelijke begraafplaats Ninove. Uurschema: www.ninove.be

 Klaprozen sterven niet

Dichter Marc Van Der Meeren en muzikanten Antoine De Wael en Femke De Couck brengen een poëtisch-muzikale herdenkingsevocatie

  • 20 uur, abdijkerk Ninove

 

Zaterdag 10 november
Fakkeltocht

We dragen de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit aan de hand van een fakkeltocht.

  • Verzamelen vanaf 18 uur aan Buurthuis Berdam, Edingsesteenweg 2, Ninove. Start om 18.30 uur. Aankomst om 19.30 aan cc De Plomblom

 Bevrijdingsconcert ‘Elixir d’Anvers’

Een aangrijpend concert met ongekende mooie muziek van 100 jaar geleden: van triomfalistische jubelende liederen naar hoopvolle ragtimes tot melodieën die de miserie verzachtten. Kortom: een uniek repertoire dat na 100 jaar nog steeds actueel is.

 

Zondag 11 november¨
Officiële herdenkingsplechtigheid in Appelterre-Eichem

  • 9 uur: plechtige eucharistieviering in de St-Gertrudiskerk; 10.15 uur: bloemenhulde aan het monument, opgeluisterd door Harmonie St-Cecilia, gevolgd door receptie in zaal Pax

Concert ‘Evensong’

Fenikskoor Ninove verwerkt in ‘Evensong’, een kerkdienst in de late middag, liederen met getuigenissen uit het oorlogsverleden.

 
 

Alle datums

  • Van zo 4 nov 2018 15:00 tot zo 11 nov 2018 19:00
    dinsdag, vrijdag, zaterdag & zondag

Powered by iCagenda

Meer streeknieuws

Brandweer rukt uit voor brandweer

Brandweer rukt uit voor brandweer

Edingseweg in Viane tijdelijk afgesloten.
14 Zottegemse bedrijven liepen tegen de lamp

14 Zottegemse bedrijven liepen tegen de lamp

Ondanks aangekondigde controles.
Leegstand wordt steeds groter

Leegstand wordt steeds groter

Verdrievoudiging in Ninove.
Dodelijk verkeersongeval in Ninove

Dodelijk verkeersongeval in Ninove

Het slachtoffer was op slag dood. 
Nieuw thema voor Carnaval Ninove

Nieuw thema voor Carnaval Ninove

Volgend jaar zal Carnaval Ninove in een nieuw thema staan.

Twitter Update

Over ons

MIG is jouw muziekzender met het snelste nieuws uit de streek. Je kan ons beluisteren via 104.9 fm in Geraardsbergen-Lierde, via 106.2 fm in Ninove en via 105.2 fm in Zottegem of online.

Medialab

MIG is een medialab waar talent vrijwillig aan de slag kan met allerhande media zoals radio, foto en tekst. Onder professionele begeleiding krijgen zij in groep de technische middelen en de platformen om hun verhaal op een kwalitatieve manier tot bij een breder publiek te brengen. Zin om mee te werken aan MIG? Contacteer ons.

Contacteer ons

054 41 61 75 of info@radiomig.be