De Geraardsbergse Reuzengilde trekt binnenkort naar Reus, de culturele hoofdstad van Catalonië in Spanje. Daar zal van 13 tot 15 oktober een groot internationaal congres doorgaan over de reuzencultuur wereldwijd.

Dat de historische dansende Geraardsbergse reuzen door de Catalaanse overheid en 'Reuzen in Vlaanderen' zijn uitverkoren om aan deze unieke gebeurtenis deel te nemen, is voor de leden van de gilde een grote eer. Zij worden gezien als het toonbeeld van de Vlaamse reuzencultuur. De voorbije jaren trokken ze, getooid in de folkloristische kostuums, naar verschillende plaatsen in België. Ze verwierven hierbij grote bekendheid en gedragenheid door hun groot enthousiasme en dynamisme. Voor de gelegenheid werd de typische Spaanse sombrero aan de outfit toegevoegd.

"Net toen wij als reuzengilde dachten dat het steeds moeilijker zou worden om onszelf te overtreffen, werd uit meest onverwachte hoek de kers op de taart gezet", zegt ondervoorzitter Robin Ronsyn. "Uit elk Europees land werden slechts twee reuzenfamilies  uitverkoren. Naast Geraardsbergen viel de eer te beurt aan Lier, omdat zij de oudste reus van België hebben."

De Catalaanse overheid staat in voor het vervoer en weekendverblijf van de reuzendragers. Ook het stadsbestuur deed haar duit in het zakje door het bekostigen van het transport (1500 km).

"Onder meer door de sportevenementen trok Geraardsbergen al een tijdje de internationale kaart", aldus burgemeester De Padt. "Dat de reuzen daar nu aan toegevoegd worden, kan onze uitstraling alleen maar versterken."

Ook schepen van cultuur Kristin Vangeyte steekt haar fierheid niet onder stoelen of banken. "Onze reuzenfamilie zet Geraardsbergen op de internationale kaart!"

Enkele handige harry's onder de stadsarbeiders zorgden voor stevige transportkisten.

De vzw De Reuzengilde doet de nodige inbreng tijdens het verblijf zelf, maar moet ook nog voorbereidingen treffen.

Alvorens te vertrekken mag de reuzenfamilie bij de schoonheidsspecialiste langs. Aan de manden zullen kleine herstellingswerken gebeuren, de kledij gaat naar de droogkuis en zwaard en schild worden opgepoetst.

Dit allemaal om de beste indruk te maken in Catalonië.