Vanaf april krijgt het OCMW van Geraardsbergen een ruilwinkel. Die komt binnen het Huis van het kind.

Op de gemeenteraad vroeg Steven De Boe (N-VA) naar de oprichting van een fietsotheek. "In plaats van een fiets te kopen, neem je dan een abonnement. Zo kan je kind voor een bepaald bedrag en waarborg een jaar lang over een kinderfiets beschikken. Telkens je kind te groot geworden is voor zijn of haar fiets, ruil je die in voor een groter model. Zo heeft je kind altijd een fiets op maat en hoef je geen fiets meer aan te kopen", aldus De Boe.

Een abonnementsformule komt er niet meteen bij het OCMW. "Nu al kunnen er fietsjes uitgeleend worden bij de spelotheek binnen het Huis van Kind. En dit voorjaar start er ook een opleiding fietsen voor kansengroepen”, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau. Op het einde van de opleiding krijgen de deelnemers een attest en de mogelijkheid om goedkoop een fiets aan te schaffen.

In Geraardsbergen bestaat er ook een project waar teruggevonden fietsen, die niet meer worden afgehaald bij de politie, worden hersteld. Dat gebeurt door de jeugdopbouwwerker die jongeren begeleidt in een fietsenatelier.