3 jaar geleden werd Jurgen Soetens burgemeester van Lierde. Zaterdag was hij te gast bij MIG voor een blik op de toekomstplannen van de gemeente.

Naast de nieuwe polyvalente zaal voor onder meer jeugdvereniging Jokido, komt er een nieuwe recreatiezone aan sporthal de Zandloper. Fietsers zullen doorheen de velden tussen Hemelveerdegem en St-Maria-Lierde kunnen fietsen. Daarvoor gaat de gemeente een verbinding aanleggen van Putse tot aan de Langemunte. In deelgemeente Sint-Martens-Lierde voorziet men een fietspad om Tempel en Opstaldries te verbinden. In Sint-Maria-Lierde zal een fietspadendossier worden gestart om een fietsostrade langsheen de Spende te maken. En ook voor de Dorpsstraat zijn er plannen om vanuit het centrum van de gemeente naar de N8 nieuwe fietspaden te realiseren.

Tot slot komen er volgend jaar bufferbekkens in de Broekstraat (Deftinge), Broekebeek en Eeckhoutdries (St-Maria-Lierde). De investeringen zijn goed voor 11 miljoen euro. Dat bedrag gaat de gemeente niet lenen. Hierdoor dalen de schulden van de gemeente naar 700 euro per inwoner.

"De Vlaamse en Federale overheid besparen steeds meer, terwijl de kosten worden doorgeschoven naar de steden en gemeenten. Verschillende maatregelen kosten de gemeente intussen jaarlijks 60.000 euro", aldus Jurgen Soetens. "Ondanks de extra kosten gaat de gemeente de belastingen en onroerende voorheffing niet verhogen. Met 7,3% scoort Lierde bij de laagste in de regio."