Ook in Geraardsbergen steeg het aantal behandelde dossiers met 10%. "Een zeer onrustwekkende trend" zegt sp.a kamerlid Dirk Van der Maelen.

“Zeker nu de regering Bourgeois beslist heeft om vanaf 1 januari 2016 de gratis voorziening van 15 kubieke meter drinkwater per persoon per jaar, te begraven. Door deze maatregel zullen veel kwetsbare gezinnen in de problemen komen.”

In Geraardsbergen krijgt de Lokale Adviescommissie (LAC), die beslist over de afsluiting van watertoevoer, meer dossiers te verwerken dan in andere steden uit de regio. “In 2013 werden er 313 dossiers behandeld in onze stad, waarmee we Ninove (154), Ronse (64), Oudenaarde (55) en Zottegem (20) helaas ver achter ons laten.” Van der Maelen wil hiervoor op zoek gaan naar een oplossing.

“Vele Geraardsbergse gezinnen dreigen in waterarmoede te belanden, dat is de dag van vandaag haast niet voor te stellen. Water is een basisrecht, daar kan je mensen niet zomaar van afsluiten. Daarom ga ik op de volgende OCMW-raad voorstellen om in Geraardsbergen, vanaf 2016, de 15 kubieke meter gratis water zelf te financieren voor in moeilijkheden verkerende gezinnen.”  aldus Van der Maelen.