De Ronde komt vanaf 2012 zes keer aan in Oudenaarde en niet meer in Meerbeke. De Oude Kwaremont en de Patersberg vormen de finale en worden elk drie keer beklommen. De nieuwe aankomstplaats en finale betekenen wel dat de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, waar de Ronde meermaals werd beslist, uit het parcours verdwijnen.

In Meerbeke en Geraardsbergen wordt ontgoocheld gereageerd op de beslissing van Wouter Van den Haute en Flanders Classic. Ook heel wat wielerliefhebbers reageren verontwaardigd op de vernieuwing. In het voorjaar organiseerden de gemeentebesturen van Geraardsbergen, Galmaarden en Ninove nog een petitie voor het behoud van de finale van de Ronde. Er werden toen meer dan 40.000 handtekeningen verzameld, het heeft echter geen invloed gehad op de organisatoren.

Ook voor burgemeester Freddy De Chou komt de schrapping van de Muur uit het parcours van de Ronde zeer hard aan. De Geraardsbergse burgemeester is ervan overtuigd dat het negeren van de Muur een forse sportieve aderlating wordt voor de Ronde van Vlaanderen. Ook op toeristisch vlak is dit een zware klap voor de Oudenbergstad.