Freddy De Chou en Erwin Franceus weigeren reeds verschillende jaren om de bijdragen te betalen die ze als uitvoerend mandataris volgens de partijregels verschuldigd zijn. Elke Sp.a'er moet 10 procent van zijn loon afstaan voor de financiering van de partij. Franceus nam vorige week al ontslag met een mail naar de provinciale partijtop. Maandagavond werd ook burgemeester De Chou ontslagen.

Volgens Geraardsbergs Sp.a-voorzitter Eric Martens zijn beide partijleden het al lange tijd oneens met de provinciale partijtop.

 


De Geraardsbergse SP.a afdeling was nochtans tevreden over het werk van De Chou en Franceus. Provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche betreurt dat het zo ver is moeten komen: "We hebben er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen. Helaas is dat niet voor iedereen gelukt."

Naast de Geraardsbergse Sp.a leden kregen ook 3 andere Sp.a mandatarissen uit Oost-Vlaanderen de bons.

Volgens Freya Van den Bossche mogen de mandatarissen onmiddellijk opnieuw lid worden wanneer ze zich in regel stellen.

Met het ontslag van burgemeester De Chou en schepen Franceus verliest Sp.a Geraardsbergen twee stemmentrekkers. De Chou behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 bijna 3000 stemmen. Erwin Franceus behaalde er bijna 1600. Mogelijks gaan beiden nu als onafhankelijke zetelen in het schepencollege.