Het duiventil werd eind vorig jaar geschonken door de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond (KBDB). Met het initiatief wil de liefhebbersbond promotie vormen voor de duivensport. Die verliest jaarlijks een aantal oudere leden. Meer leden aantrekken is niet makkelijk en daarom dacht nationaal-voorzitter en Moerbekenaar Pierre De Rijst eraan om een duiventil te laten plaatsen in de tuin van het bejaardentehuis Beauprez.

Een tuintil van 4m50 werd gemonteerd met twee afzonderlijke compartimenten. Eén voor de jonge duiven en één voor de weduwnaars of kwekers. In het midden is een gang waar de duivenvoeders kunnen geplaatst worden. De firma Versele Laga levert het hele jaar gratis duivenvoer en ook Bricon gaat ervoor zorgen dat de duiven elektronisch zullen geconstateerd kunnen worden.


Luc Herregodts tussen de duiven.

Momenteel worden zesentwintig duiven verzorgd door Luc Herregodts. De 66-jarige inwoner komt uit de streek en woont sinds anderhalf jaar in de residentie. Luc is er het manusje van alles. "Ik verzogde jaren paarden. Toen er gezocht werd naar een soigneur was ik de eerste kandidaat", zegt Luc Herregodts. "Stiekem droom ik al van de prijzen die de duifjes zullen vliegen. Eind mei zullen ze aan de eerste wedstrijden kunnen deelnemen", besluit Herregodts.

De bewoners hebben vanuit de veranda, waar ze een koffie kunnen drinken, een prachtig zicht op het tuintil.
Rusthuisbewoners Pol, Bertha, Philomène, Suzanne, Monique en Luc zijn er zeker van dat hun duiven hun veel plezier zullen bijbrengen de volgende maanden. Ook polyvalent medewerkster Brigitte houdt van de duiven. "Het brengt de bejaarden verstrooiing. Als de duiven uitgelaten worden, zit iedereen aan het raam. De gepensioneerden zijn laaiend enthousiast en binnenkort zullen de duifjes hun eerste toertjes vliegen. Wie weet wint ooit nog een duif van onze duiventil een eerste prijs op een nationale duivenvlucht, zegt Brigitte. "Dan worden onze duifjes beroemd tot in China , net als de duifjes van wijlen koning Boudewijn indertijd."   

Wat er met de duifjes op het einde van het seizoen zal gebeuren is nog niet duidelijk. Er wordt gedacht aan een verkoop.
Komende zondag 21 maart, om 10 uur, komt Geraardsbergs burgemeester Freddy De Chou het til officieel openen. Dat gebeurt samen met nationaal voorzitter van de KBDB Pierre De Rijst.