Na de jarenlange strijd van dierenrechtenorganisatie GAIA tegen het visjes eten op het Krakelingenfeest in Geraardsbergen gaat GAIA nu ook in de aanval tegen de Gentse studentendopen. Volgens de organisatie moesten schachten van de faculteit Farmacie van de UGent met hun mond levende goudvissen vangen die in een kinderzwembadje zaten.

"Oorspronkelijk luidde de opdracht: bijt de kop van de vis af, maar de meeste studenten vonden dit te ver gaan. Ze namen de vissen wel in hun mond en 'speelden' er mee. Traditioneel namen de schachten ook een bloedbad en tongzoenden ze een dode varkenskop", zegt GAIA.
Volgens de gedragscode voor studentendopen van de UGent mogen geen (levende) dieren of slachtafval gebruikt worden tijdens een studentendoop, net zomin als gevaarlijke of al te stinkende producten.

Rector Paul Van Cauwenberge keurt studentendopen met levende dieren "absoluut af". "Een doop moet steeds ludiek zijn, maar dergelijke opdrachten passen niet meer in de waarden en normen van de Universiteit Gent". GAIA vraagt in een brief aan de rector meer ruchtbaarheid te geven aan de gedragscode én om de studentenvereniging die de doop in De Salamander heeft georganiseerd, te straffen.