Nu op MIG:
NIRVANA - Lithium

200 jaar Jozefieten Geraardsbergen

Categorie
tentoonstelling
Datum
zo 4 mrt 2018 14:00 - zo 18 mrt 2018 17:00
Locatie
de kerk van het Sint-Jozefsinstituut
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De viering van twee eeuwen Sint-Jozefsinstituut nadert zijn hoogtepunt.

Op vrijdag 2 maart heeft de opening plaats van de tentoonstelling ‘200 jaar Sint-jozefsinstituut Geraardsbergen. Centraal gegeven van de expositie is de appelboom symbool van het wordings- en rijpingsproces van tweehonderd jaar Jozefietenonderwijs. Op drie plaatsen in het Sint-Jozefsinstituut - beter gekend onder de naam ’t Karmelieten - kan men de tentoonstelling bezoeken.

In de kerk ligt het hoofdaccent op Constant Van Crombrugghe de stichter van de Congregatie der Jozefieten en drie zustercongregaties: de Zusters van Maria-Jozef, de Dames van Maria en de Zusters van de heilige Jozef. Het praalgraf van de stichter in de rechter zijbeuk staat centraal tussen memorabilia, afbeeldingen en bijzondere voorwerpen van Van Crombrugghe en zijn stichtingen.

In het pand en de aanpalende zaal wordt een overzicht getoond van 200 jaar onderwijs en komen thematische onderwerpen aan bod: het onderwijs van de Zusters van Maria en Jozef. (Hun school in de Boelarestraat was gekend als het Zusterhuis), de kapel op de Oudenberg, de Oud-leerlingenbond (focus op oud-leerlingen als de gebroeders Van Raemdonck en volksvriend Vincent Diericx), Karmelieten ‘sportieve school’, een schoolklasje begin 20ste eeuw, een kamer van een intern, etc … . De schijnwerper wordt tevens gericht op organisaties en verenigingen die het levenslicht zagen in de school: de K.O.L.B. (Koninklijke Oud-Leerlingenbond), de ouderraden van ’t Karmelieten en de Kleine Prins, het zangkoor de Fall, de jeugdbewegingen KSA en Chiro.

De Jozefieten Internationaal komen aan bod met hun scholen en kloosters in Engeland, Congo en Californië (USA).

Praktisch:

De tentoonstelling loopt van 4 tot 18 maart en is te bezoeken op zaterdag en zondag van 14u. tot 17u. Geleid bezoek (min. 10 pers.) mogelijk op aanvraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De academische zitting in 't Karmelieten op zondag 4 maart 2018 om 10.30 in de kerk van het Sint-Jozefsinstituut. Naast de speeches willen we vooral vertellen, zingen, acteren, musiceren en videochatten. Op die wijze willen we u wat laten proeven van wie we als school proberen te zijn voor onze leerlingen, ouders, medewerkers en partners.

Op zondag 18 maart komen de beide vieringen samen tot een hoogtepunt in wat we een 'Familiedag' noemen. In de voormiddag richten we ons op de medewerkers van de vier congregaties. In de namiddag ligt het accent op de viering van het Sint-Jozefsinstituut, waarbij onze ouders en leerlingen de hoofdaandacht krijgen.

Bezoek de nieuwe website http://200jaar.sint-jozefsinstituut.be/

 
 

Alle datums

  • Van zo 4 mrt 2018 14:00 tot zo 18 mrt 2018 17:00

Meer nieuws

Denderland Shoppingcenter wordt afgebroken

Denderland Shoppingcenter wordt afgebroken

Het Denderland Shoppingcentrum krijgt een tweede leven.
Geraardsbergen geen fietsstad voor eigen inwoners

Geraardsbergen geen fietsstad voor eigen inwoners

Weinig inwoners uit Geraardsbergen gebruiken de fiets.
Trajectcontrole op Expressweg vanaf april

Trajectcontrole op Expressweg vanaf april

Snelheidsduivels zijn gezien vanaf april!
Intensieve Zorgen opnieuw geopend

Intensieve Zorgen opnieuw geopend

Goed nieuws uit het ASZ in Geraardsbergen!
Kraantje Pappie op Dance-D-Vision

Kraantje Pappie op Dance-D-Vision

Dance-D-Vision in Zottegem heeft de eerste namen bekend gemaakt!
Zonet op MIG:

 

www.autoonderdelen24.be

Twitter Update

Over ons

MIG is jouw muziekzender met het snelste nieuws uit de regio. Via fm 104.9 kan je ons beluisteren in de regio Geraardsbergen-Lierde-Galmaarden-Bever of online.

Medialab

MIG is een medialab waar talent vrijwillig aan de slag kan met allerhande media zoals radio, video, foto en tekst. Onder professionele begeleiding krijgen zij in groep de technische middelen en de platformen om hun verhaal op een kwalitatieve manier tot bij een breder publiek te brengen. Zin om mee te werken aan MIG? Contacteer ons.

Contacteer ons

054 41 61 75 of info@radiomig.be